Huis van het Kind

FONS – Groeipakket

Heb je al eens gehoord van de schoolbonus, de kinderopvangtoeslag of sociale toeslag? De Vlaamse overheid voorziet heel wat financiële tegemoetkomingen om gezinnen te ondersteunen in de opvoeding van hun kinderen.

 

Elk kind dat in Vlaanderen woont heeft recht op een Groeipakket (de vroegere kinderbijslag). Dit is een pakket met financiële tegemoetkomingen op maat van elk kind en elk gezin.

Wat kan er allemaal in je Groeipakket zitten?

VOOR ELK KIND

Startbedrag: een financieel duwtje in de rug bij de geboorte of adoptie van een kind. Basisbedrag: een maandelijks bedrag voor elk kind in Vlaanderen. Schoolbonus: een extraatje voor elk kind bij de start van het nieuwe schooljaar.

 

PARTICIPATIETOESLAGEN

Kinderopvangtoeslag: bij kinderopvang zonder inkomenstarief. Kleutertoeslag: wanneer je schoolgaande kleuters van 3 en 4 jaar hebt. Schooltoeslag: steun voor gezinnen met schoolgaande kinderen en een beperkt inkomen.

 

ZORGTOESLAGEN

Wezentoeslag: wanneer een kind één of beide ouders verliest. Pleegzorgtoeslag: wanneer een kind in een pleeggezin verblijft. Zorgtoeslag: voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte.

 

 

OP MAAT VAN JOUW KIND EN JOUW GEZIN

Sociale toeslag: wanneer je een beperkt gezinsinkomen hebt.
Het Groeipakket verschilt van kind tot kind. Het bedrag dat je krijgt hangt af van jouw specifieke situatie. Neem zeker hier een kijkje voor meer informatie.

 

 

 

HOE AANVRAGEN?

Er zijn vijf Vlaamse uitbetalers van het Groeipakket. Je kan je aanvraag doen bij een uitbetaler naar keuze. Hier vind je de uitbetalers en hun contactgegevens.

 

EXTRA HULP/INFORMATIE NODIG?

 

FONS, één van deze uitbetalers, heeft zitdagen in het Huis van het Kind. Elke 3e donderdag van de maand kan je zonder afspraak langskomen tussen 18u00 en 20u00. Een medewerker van FONS helpt je graag bij al je vragen over het Groeipakket!

Waar?

Aan het onthaal van De Kroon, Kroonveldlaan 40c te Dendermonde.

Wanneer?

Elke 3e donderdag van de maand van 18 tot 20 u.