Week van de Groeilamp 2023 💡

Elk jaar in mei geven we een groot applaus en complimentjes aan iedereen die zich elke dag inzet om kinderen en jongeren te helpen (op)groeien!

 

Met als krachtig symbool: de groeilamp.

 

De lamp schijnt op ‘opvoeden’ en zet zo alle geweldige ouders, pleegouders, grootouders en opvoeders in de spotlights, want dat verdienen ze! Daarnaast zet de lamp plaatsen in de kijker waar je je licht kan opsteken als je het even niet meer weet.

 

Heel de maand mei organiseren verschillende organisaties activiteiten om gezinnen in de spotlights te plaatsen. Ontdek het programma hier.

 

Speelbabbel XL 🤹‍♂️🎉

 

Speelbabbel XL is een gratis en vrijblijvend speel- en ontmoetingsmoment.

Een gezellige babbel met andere ouders terwijl de kinderen samen spelen? Dan ben je bij de Speelbabbel XL aan het juiste adres!

Wat kan je allemaal verwachten?

 • Springkasteel
 • Schminkstand
 • Gekke kapsels
 • Voorleesmomenten
 • Go-carts en fietsjes door het Speelvirus
 • Tentoonstelling ‘5 jaar Kleine Kroon’
 • Warme William
 • Activiteiten Speelplaneet en Vollenbak
 • Blikken werpen
 • Eendjes vissen
 • Draagwandeling

📅 Wanneer?

Zaterdag 20 mei tussen 10 en 13 u.

🗺 Waar?

Campus De Kroon, Kroonveldlaan 40.

Extra info?

Inschrijven is niet nodig, je loopt in en uit wanneer het jou past. Alle ouders en kinderen tussen 0 en 12 jaar zijn welkom!

 

Draagwandeling 🤱🚶‍♀️

 

Lijkt het je wat om samen met andere ouders en hun baby/peuter een wandeling te maken in de natuur? Heb je nood aan wat beweging met ondertussen de kans op een gezellige babbel? Noteer deze wandeling dan zeker in je agenda.

 

Annelies Michiels, draagconsulent in opleiding, wil het ‘babydragen’ meer in de verf zetten. Met deze draagwandeling wil ze de passie, die ze zelf heeft voor het dragen, aan jullie doorgeven!

 

📅 Wanneer?

Zaterdag 20 mei om 9.30 uur.

We spreken af om 9u30 in de ontmoetingsruimte van De Kroon. Hier stellen we onze draagzakken af of knopen onze doeken. Heb je nog vragen of nood aan tips : ik ben er om je te helpen. Breng dus zeker je favoriete draagzak mee. De wandeling zal rond 10u van start gaan.

🗺 Waar?

Campus De Kroon, Kroonveldlaan 40.

We wandelen ongeveer 3,5 kilometer (+/- 1 uur). Vertek- en eindpunt op campus De Kroon.

Heb je daarna zin om nog even verder te babbelen bij een kopje koffie en je kindje te laten spelen dan kan je nog aansluiten bij de Speelbabbel XL!

 

Inschrijven?

Via e-mail naar info@huisvanhetkind-dekroon.be of telefonisch op het nummer 052 27 27 94 met vermelding van:

 • Naam volwassene(n)
 • Naam kind(eren)
 • Eigen draagdoek of draagzak?

Extra info?

Opgelet! Er worden deze dag geen knopen aangeleerd. Wie al kan knopen kan tijdens de wandeling zijn kindje dragen met een doek . In het andere geval breng je een draagzak mee. Er zijn enkele draagzakken te leen.

🥾 Door het slechte weer van de voorbije dagen kan je best aangepast schoeisel voorzien. 🥾

 

Voorstelling ‘De Tuin’ 🎭

 

Welkom!

Ga binnen in De Tuin. Neem een ster als kussen, laat de vlinders vliegen, speel met water en kijk hoe vissen zwemmen in de lucht. En dan zijn er nog de wolken in de vorm van een spiegel, de nestschommel, de magische eieren vol licht en veel meer andere kleine dingen…

Kom samen met ons een verhaal vertellen.
De Tuin is één groot spel: kinderen volgen samen de aanwijzingen van de acteurs en worden zo de hoofdrolspelers in hun eigen verhaal. Deze sprookjesachtige interactieve voorstelling slaagt erin het kleinst denkbare publiek te boeien en stimuleert (groot)ouders verhalen te vertellen aan hun (klein)kind.

📅 Wanneer?

Zondag 14 mei 2023 om 11 of 15 uur.

🗺 Waar?

Belgica Theater, Kerkstraat 24 te Dendermonde

Meer info?

Tickets en info vind je hier.

 

Boekstart voorleesmoment 📖

 

Ook baby’s en peuters houden van boeken!

Kom kijken, luisteren, ontdekken en genieten op het dorpsplein in Baasrode. Er worden verhalen verteld voor ouders en kinderen tussen 0 en 3 jaar (broers en zussen ook welkom). Inschrijven is niet nodig, neem plaats en luister mee!

📅 Wanneer?

Woensdag 10 mei 2023 doorlopend tussen 13 en 16.30 uur.

🗺 Waar?

Dorpsplein Baasrode

Extra info?

Dit voorleesmoment gaat door bij de Klapstand in kader van de Dag van de Buren. Meer info over de Klapstanden en andere activiteiten vind je hier.

 

Webinars Gezinsbond en VCOK 👨‍🏫

 

Voor de Week van de Groeilamp organiseren de Gezinsbond en het VCOK 2 webinars:

‘Warme transitie naar de kleuterschool’

Eén van de eerste grote overgangen voor jonge kinderen is die van thuis of kinderopvang naar het kleuteronderwijs. Die overgang kan ouders ongerust maken: zullen ze wel voldoende zorg dragen voor mijn kind? Zal hij voldoende kunnen eten en slapen? Gaat mijn dochter wel opgemerkt worden in zo’n grote groep kinderen? Het zijn maar enkele van de bezorgdheden waar ouders mee zitten. Heb je als ouder of professional ook vragen bij die overgang? Tijdens dit webinar over de warme transitie naar het kleuteronderwijs kom je te weten hoe dit in Vlaanderen in zijn werk gaat en welke vragen je kan stellen aan de school. Expert ter zake Jan De Mets laat je via getuigenissen kennismaken met enkele goede praktijken van warme overgangen, op maat van het kind en van de ouders.

Dit webinar start om 20.00 uur op dinsdag 16 mei 2023. Inschrijven kan via deze link.

 

‘Zuurstof voor ouders’

Hoe voed je verbindend op als je hoofd helemaal vol zit? Laurien Tielens van Afgestemd Opvoeden leert je als ouder te kijken naar wat energie vraagt en wat energie geeft. Wat helpt je om rustiger te worden en je minder machteloos te voelen als de emoties oplaaien? En hoe blijf je op die momenten in verbinding staan met je kind? Kom het te weten in dit webinar dat je hopelijk wat meer zuurstof zal geven.

Dit webinar start om 20.00 uur op dinsdag 23 mei 2023. Inschrijven kan via deze link.

 

MaMaCafé (ook voor PaPa’s en Partners) 🤱

 

Het MaMaCafé is een gratis en vrijblijvend ontmoetingsmoment voor kersverse ouders met hun baby(‘s).

Ben je net fiere mama of trotse papa geworden? Elke tweede woensdag van de maand staat de koffie en het speelgoed klaar in ons MaMaCafé. Ervaringen uitwisselen met andere ouders of een vraag stellen aan de vroedvrouw of ondersteuner? Het kan hier allemaal!

Deze keer word je extra verwend, je krijgt namelijk een gratis massage!

Inschrijven is niet nodig, je loopt binnen en buiten wanneer het jou past.

📅 Wanneer?

Woensdag 10 mei 2023 tussen 9 en 11.30 u.

🗺 Waar?

Ontmoetingsruimte De Kroon, Kroonveldlaan 40 c.

Meer info?

Kijk hier voor meer informatie.

 

 

Groeibomen 🌳

 

Opvoeden is… soms gokken en hopen dat het goed komt!

De Groeibomen van het Opvoedingspunt gaan al heel wat jaren mee. Ze verschijnen op verschillende locaties tijdens de maand mei. In deze bomen hangen presentjes waar we alle ouders, grootouders en opvoeders mee in de bloemetjes willen zetten.

Kom je ergens een groeiboom tegen? Kies gerust een cadeautje uit!

📅 Wanneer?

De juiste tijdstippen worden binnenkort aangevuld.

🗺 Waar?

Op 30 verschillende locaties. De planning verschijnt hier binnenkort.

 

 

Koffiemomenten

 

Je wordt getrakteerd!

Vele scholen, IBO’s en kinderdagverblijven bieden je een deugddoende kop koffie aan tijdens een gezellig ontmoetingsmoment. Op die manier willen we alle ouders in de spotlights plaatsen!

Meer info?

Waar en wanneer hangt af van de organisatie zelf. Vraag het na bij jouw school, IBO, kinderdagverblijf …

 

De Kleine Kroon verwent de ouders! 🎁

 

Kinderdagverblijf De Kleine Kroon wil alle ouders en begeleiders in de bloemetjes zetten en organiseert daarvoor enkele toffe acties:

 

Ouderontbijt

Op vrijdag 12 mei gaat het eerste ouderontbijt door in De Kleine Kroon. Ouders kunnen samen met hun kindje en de begeleiders genieten van een ontbijt en een tasje koffie.

Een uitstekend moment om in gesprek te gaan met elkaar. Tegelijkertijd krijgen ouders een kijkje op het leven in de groepen.

Opvoedingsslinger

Wil je graag een opvoeder (ouder, pleegouder, grootouder, broer/zus, huisdier of vrienden) in de kijker zetten en hen bedanken voor de mede-opvoeding van je kind?
Stuur een foto naar Michele.vandamme@dendermonde.be en wij hangen ze op in de gang van het kinderdagverblijf.

 

Begeleiding in de bloemetjes

Ter bedanking van de dagelijkse inzet en goede zorgen, krijgen alle begeleid(st)ers een bloemetje en een persoonlijke complimentenkaart.

 

Speelbabbel XL

In samenwerking met het Huis van het Kind zullen heel wat begeleid(st)ers aanwezig zijn en activiteiten voorzien op de Speelbabbel XL!